2023  ŐSZ - PROGRAMOK

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIAI LOVASTERÁPIA VILÁGÁBA - ÖNISMERETI TÁBOR

  2023.10.05 - 10.08.

A táborban a lovak melletti tapasztalatszerzés célja:

 • lóismerettől az önismeretig eljutni
 • erőforrások, erősségek felkutatása
 • egyensúly keresés a lovak mellett
 • stabilizáló, erőforrásnövelő technikák megszerzése
 • énhatárok felállítása, keresése, mások határainak megértése

A tábor minden érintett nap 9.00-17.00 óráig tart, utolsó nap 9.00-15.00-ig.

Az elmúlt időszakban gyakran tapasztaltam, hogy a lovasterápia felé való érdeklődés ellenére sok kérdés kering még arról, hogyan lehet elképzelni a pszichológiai lovasterápiát. Talán a sok sok lovas önismeret útvesztőjében jogos is a kérdés, hogy miért más a ló asszisztált terápia, mint más lovas önismeretet kínáló programok. A tábor célja egy rövid betekintés sajátélményszerzési lehetőségével a lovasterápia világába egy négy napos tábor keretein belül.

Miben segíthet az eszközök nélküli kapcsolódás?

A lóval való természetes kommunikáció mélyebb szintű megismerést tesz lehetővé mind a ló, mind önmagunk felé. Az eszközök nélküli kommunikáció, ló melletti jelenlét a figyelmünket élesíti, a kapcsolat és a befelé figyelés tudatosítását kéri tőlünk. A lovak válaszai őszintén és sokkal bátrabban tudnak megjelenni, ha az ember jelenlétében is szabadon kommunikálhatnak. Amikor megfigyeljük a lovak viselkedését, észrevehetjük, hogy folytonos interakcióban vannak egymással, és a szabad, eszközmentes emberi jelenlét által az ember felé is lehetőségük van ugyanilyen szabad interakcióba kerülni.

A lovak megértését és megismerését és ezáltal a saját magunk megismerését is kiváltja ez a partneri, együttműködésen alapuló jelenlét. Láthatóvá és elkülöníthetővé válnak a lovak reakciói és az emberi reakciók. Megkülönböztethetővé válik, ha a lovak reagálnak az ember jelzéseire, vagy választ adnak azokra.

Kinek szól?

 • Aki szeretné megismerni, hogyan vesznek részt a lovasterápiában
 • régóta fontolgatja, hogy lovasterápiára jelentkezik, de nem tudja elképzelni, hogyan kapcsolódik a terápiához a ló
 • sajátélményt szerezne ló asszisztált programban
 • a későbbiekben lovasterapeuta szeretne lenni, ezért betekintést szeretne kapni a módszerbe
 • szeretne szabadon, a lovak melletti környezetben kikapcsolódni, a természetben lenni

A programhoz előzetes lóismeret és lovaglás tudás nem szükséges. A lovakkal szabadon, nem lóhátról dolgozunk.

A program díja a szállást és étkezés költségeit nem tartalmazza.

A program díja: 75.000 ft.

Jelentkezni az info@debrecenilovasterapia.hu email címen lehet.

LÓ ASSZISZTÁLT ASSZERTIVITÁS FEJLESZTŐ HÉTVÉGE

2023. szeptember 22-23.

.

Az asszertív kommunikáció révén hatékonyan tudjuk a véleményünket, szükségleteinket kifejezni, miközben másokét is képesek vagyunk figyelembe venni, megérteni és tisztelni. A lóval való kapcsolatteremtésben az őszinte, nyílt kommunikáció lehet csak eredményre vezető, ezért kiváló tanítóink ennek elsajátításában a lovaink.

A program célja, hogy lovak bevonásával megismerjék a résztvevők a kommunikációjuk módját, erősíteni tudják:

 • véleményük helyes önérvényesítő kifejezését
 • kritika kezelését, megfogalmazását úgy, hogy az mások számára sem bántó
 • szükségleteik asszertív kifejezésének módjait
 • megtanulják a probléma asszertív kifejezésének kommunikálását
 • érzéseik megfelelő közlését

 

Hogyan segíthet a ló jelenléte ebben?

 

A testbeszéd megfigyelése és nonverbális kommunikáció gyakorlása a lovak mellett akarva akaratlanul is megtörténik amikor kapcsolatba szeretnénk velük lépni. Amikor ló mellett vagyunk, nem a szavaink révén igyekszünk megértetni magunkat, és ez kiélesíti a nonverbális eszköztárunk működésére való tudatosságunkat. Érdemes megfigyelnünk, hogyan reagálnak a lovak a különböző testtartásokra és mozdulatokra.

Földi munka szabad kapcsolódásban: világos és magabiztos jelzésekkel meg tudunk kérni egy lovat a testhelyzete megváltoztatására vagy éppen megfigyelhetjük, hogyan éri el maga a ló, hogy mi tegyük ugyanezt. Ehhez fontos megértenünk a ló viselkedését és mozgását, figyelve a testbeszédünkre és a hangszínünkre.

Határok és személyes tér: A lovaknak természetes érzékük van a személyes térhez, és a határaik megértése és tiszteletben tartása segíthet a saját határaink megállapításában és betartásában. A ló és a saját személyes határainknak a megtalálása egy folyamatos megismerés, kapcsolódás és megfigyelés révén lehetséges, nem automatikus. Ehhez szükségünk van arra, hogy megértsük, hogyan fejezi ki a ló a saját határait, és olykor szükségünk van arra is, hogy ezt mi is egyértelművé tegyük feléjük.

Problémamegoldás és döntéshozatal: A tréning során bizonyos csoportos helyzetek kivitelezése a problémamegoldó és döntéshozatali készségünket is igénybe veszi. A lovak jelenléte segíthet megérteni, hogy ebben mennyire tudunk megfelelően önérvényesítővé válni, hiszen az agresszív, alárendelődő, manipulatív kommunikációs stílus a ló számára könnyen zavart keltő. Csakis a tiszta és világos, indulatmentes kommunikációra tud a ló lóként válaszolni.

A program díja: 35.000/ 2 nap.

Jelentkezni az info@debrecenilovasterapia.hu email címen lehet.

 

LÓ ASSZISZTÁLT RELAXÁCIÓS CSOPORT

5 ALKALOM/5 HÉT

Öt alkalmas lóval támogatott relaxációs csoport indul 2023 őszén, öt héten keresztül, péntek délutánonként 14.00 – 16.00 óráig.

Maximális csoportlétszám 12 fő.

Jelentkezni az info@debrecenilovasterapia.hu email címen lehet, jelentkezési határidő szeptember 15.

Részvételi díj: 8000/fő/alkalom.

A tervezett időpontok:

09.29. / 10.06 / 10.13. / 10.20. / 10. 27.

 

A program tervezett elemei:

 1. A tudatos jelenlét állapotának kialakítása. A ló a saját jelenlétével az itt és mostban van, ez igen erős iránytűként hat ránk abban, hogy mi is az itt és mostba tudjunk rendeződni.
 2. Megfigyelés és kapcsolat: a ló megfigyelésével időt tölteni és közben megfigyelni a ló mozgását, viselkedését és testbeszédét segít abban, hogy érzelmi szinten kapcsolódjunk a lóhoz, felismerve egyéniségét és egyedi tulajdonságait. Ez a tudatos megfigyelés segít mélyebb kapcsolatot kialakítani a lóval.
 3. Érintés gyakorlatok a lóval - a lassú, megfontolt simításokat figyelve a kezünkben lévő érzésekre és a ló reakcióira figyelhetünk, koncentrálunk a mozdulataink ritmusára és a köztünk és a ló közötti kapcsolatra.
 4. Tudatos mozgás és ló melletti lépés. Tudatosan együtt mozogni a ménes valamelyik lovával, megfigyelőjévé válni a saját testmozgásunknak és a ló reakcióinak, miközben együtt sétálunk. A ló lépésével összhangba kerülve tudatosítani tudjuk a mozdulatainkat és megfigyelhetjük hogyan érhetjük el, hogy a mozdulataink gördülékenyen szinkronban legyenek a lóval.
 5. Légzőgyakorlatok a természetben, a lovak jelenlétében. A légzés tanulható és fejleszthető. A légzés szabályozásának megtanulása a lovak közelében alapvető készség lehet a bizalom kialakításához, a nyugalom elősegítéséhez és a lóval való kapcsolat kialakításához.